Elo-syyskuussa Tehtaalla käynnistyy Kotona –yhteisötaideprojekti. Mutta mitä oikeastaan tarkoittaa yhteisötaide? Ettei kukaan jättäisi osallistumatta hienoon projektiimme sen takia, että yhteisötaide ei ole tuttua, päätin hieman avata yhteisötaiteen käsitettä täällä Tehdas 108:n blogissa.

Yhteisötaide syntyy taiteilijan, tai taiteilijoiden ja jonkin yhteisön jäsenten kohtaamisesta. Taidetta tehdään ryhmässä, yhteisön jäsenten ehdoilla ja jokaisella osallistujalla on mahdollisuus vaikuttaa yhdessä tehtävän teoksen sisältöön ja ilmeeseen. Taiteilijan rooli yhteisötaideprojekteissa on olla projektin ohjaaja, tai tuottaja.

Yhteisötaidetta tehdään usein museoiden ja gallerioiden ulkopuolella, taide tuodaan osaksi jokapäiväistä elämää ja ympäristöä. Yleensä yhteisötaideprojekteihin osallistuminen ei vaadi mitään erityistaitoja- tai tietoja. Mutta toisaalta osallistujien taitoja ja tietoja on myös mahdollista tuoda esiin ja jakaa projektiin osallistuvien henkilöiden kesken.

Yhteisötaide muistuttaa taidekursseja ja työpajoja, mutta poikkeaa niistä siten, että yhteisötaideprojektissa työskennellään yhteisen päämäärän saavuttamiseksi, taidekursseillahan osallistujien tavoitteet ovat usein yksilöllisiä ja jokainen toteuttaa omia teoksiaan opettajan ohjaamana. Yhteisötaideprojekti huipentuu usein yhdessä tehdyn teoksen julkistamiseen esimerkiksi näyttelyn muodossa. Taiteilijan rooli yhteisötaiteessa poikkeaa myös opettajan roolista, projektia ohjaava taiteilija voi osallistua yhteisötaideteoksen tekemiseen tasavertaisena muiden osallistujien kanssa.

Vaikuttaako vielä epäselvältä? Seuraavien kahden esimerkin kautta pääset varmasti paremmin jyvälle!

 

Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen: Valituskuorot

Taiteilijapari Tellervo Kalleinen ja Oliver Kochta-Kalleinen ovat toteuttaneet Valituskuoro –nimisiä yhteisötaideteoksia ympäri maailmaa, muun muassa Birminghamissa, Helsingissä ja Singaporessa. Myöhemmin Valituskuorot ovat alkaneet elää omaa elämäänsä ja konsepti toimii ”open source” –periaatteella, eli kuka tahansa voi missä tahansa perustaa oman valituskuoronsa.

Valituskuoro toimii yksinkertaisella periaatteella. Tietyn yhteisön jäseniltä, esimerkiksi kaupungin asukkailta kerätään valituksia. Valitukset vaihtelevat arkisista nurinoista ”ärsyttävät kännykän soittoäänet” yhteiskunnallisiin viesteihin ”Miksi naiset saavat vähemmän palkkaa, kuin miehet?”. Valitusten pohjalta ammattisäveltäjä säveltää kuorolauluteoksen, jota esittämään voi ilmoittautua kuka tahansa. Kuoroteos harjoitellaan huolellisesti ja esitetään julkisesti sekä dokumentoidaan videolle. Arkisesta ja monien mielestä ärsyttävästä valittamisesta tuleekin jotain voimaannuttavaa ja kaikkia yhdistävää, myös hauskaa!

Helsingin Valituskuoro YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=ATXV3DzKv68

Valituskuorojen nettisivut (englanniksi): http://www.complaintschoir.org/

 

Anthony Gormley: Savi ja kollektiivinen keho

Taiteilija Anthony Gormley ideoi Helsingin Ihme –taidefestivaalin yhteyteen yhteisötaideteoksen Savi ja kollektiivinen keho, vuonna 2009. Suuressa teltassa Kaisaniemen kentällä oli sadan tonnin painoinen savikimpale, jota osallistujat saivat muovailla. Lopputuloksena nähtiin valtava, kiehtova ja ihmeellinen maailma savesta muovailtuja hahmoja.

Savi ja kollektiivinen keho -yhteisötaideteoksen tekoa

 

 

 

 

 

 

 

Kotona –projektissamme pääset tekemään yhteisötaidetta ammattitaiteilijoiden- ja –käsityöläisten ohjaamana. Työskentelemme esitys- ja kuvataide-käsityöryhmissä. Projektiin osallistuminen on ilmaista. mukaan kaiken ikäisiä ihmisiä. Tule yksin, tai ota mukaan perhe, kaveri tai naapuri!

Tule kuulemaan lisää yhteisötaiteesta ja Kotona –projektista Tehdas 108:iin 31.8.2014 klo 14-17

Olet lämpimästi tervetullut osallistumaan projektiimme!

Lisää tietoa Kotona –projektista: http://www.tehdas108.fi/kotona/