Syksy 2012. Illat pimenevät Nokian Tehdassaaressa, Nokia-konsernin syntysijoilla.

Paikkakunnalla asuva Jenni Lahtonen pysäköi autonsa hiljaisen tehtaan pihaan. Itsensä työllistävä graafinen suunnittelija etsii inspiroivaa työhuonetta – sellaista, johon mahtuisi muitakin. Hän on lopen kyllästynyt työskentelemään yksin kotona.

esitys_1600x1200-04

Hän kurkistaa sisään tehtaan ikkunoista. Kolmikerroksinen tiilikompleksi on tyhjillään, ja siellä on valtavasti avaraa tilaa. Kukahan paikan omistaa? Muutaman päivän kuluttua hän kaartaa pihaan uudelleen mukanaan joogaopettaja Maija Fadeev. Tämäkin innostuu. Tehtaaseen saisi upean joogasalin!

Naiset soittavat tehtaan ovesta löytyneeseen puhelinnumeroon. Tapaaminen tehtaan omistajan kanssa järjestyy seuraavaksi päiväksi. Eipä aikaakaan, kun alustava vuokrasopimus on neuvoteltu. Vuokraisäntä lupaa vielä rakentaa tehtaaseen ekologisen lämmitysjärjestelmän.

Selviää myös, että rakennuksen on suunnitellut kaupunginarkkitehti Bertel Strömmer, jonka käsialaa ovat muun muassa Sokos Hotel Tammer ja Tampereen linja-autoasema.

Jenni ja Maija näkevät silmissään rosoisesti ja maltillisen boheemisti sisustetun työtilan, paikkakuntalaisten yhteisen olohuoneen, jossa järjestetään konsertteja, messuja ja teatteriesityksiä sekä pyöritetään seudun viihtyisintä kahvilaa.

Nyt tarvitaan enää lisää porukkaa jakamaan 2700 neliön työhuonetta.

Ja sitä löytyy, kun viidakkorumpu laulaa. Käynnistyy yhteisöllinen Tehdassaari-projekti. Mukaan liittyy tuttavapiirin kuvataiteilijoita, käsityöläisiä, luontaishoitajia, muusikoita, rakennusmiehiä… Eräs heistä miettii, miksi ihmeessä hän on tähän asti nyhrännyt töitään yksin kylmässä kellarissa. Väkisin.

Hyvä seura herättää itse kunkin uinuneet unelmat.

Päätetään perustaa luova osuuskunta. Nokian Uutiset kirjoittaa Tehdassaari-projektista otsikolla ”Olisiko sinusta luovan alan osuuskuntalaiseksi?”

Jenni ja Maija saavat kymmeniä yhteydenottoja. Jotkut halajavat mukaan osuuskuntaan, toisia kiinnostaa tilan vuokraaminen satunnaiseen kurssitoimintaan, kolmannet ilmoittautuvat mukaan talkoisiin tai mihin ikinä tarvitaan. Ja porukkaanhan mahtuu.

Alkutalvesta pidetään jo muutamia talkoita. Tyhjennetään hallia rojusta ja romppeesta. Vanha kynttilä- ja kissanhiekkatehdas alkaa herätä unestaan. Tehtaan henki alkaa puhallella huoneissa.

Kiinnostuitko Tehdassaari-projektista? Liity avoimeen Facebook-ryhmään:
Kansanliike Nokian Tehdassaaren elävöittämiseksi